το βιβλίο το παιχνίδι της χήνας σε φυσικό αστικό φόντο

Το παιχνίδι της χήνας – Erri De Luka

Ο γιος που ο Erri De Luka δε γέννησε ποτέ έρχεται και τον βρίσκει ένα μοναχικό απόβραδο στο ξύλινο τραπέζι που κάθεται, μπροστά απ’ τη φωτιά.

Στην αρχή, είναι “μόνος”, συνομιλεί με τη σιωπή.

Η σιωπή μετά γίνεται ένας διστακτικός διάλογος – αντίθεση.

Η αντίθεση οδηγεί αμοιβαία σε άρνηση και απομάκρυνση με το νεότερο γιο του.

Ώσπου, ερώτηση στην ερώτηση, διαφωνία στη διαφωνία, σύγκριση στη σύγκριση, επέρχεται η συγχώνευση.

“Πατέρας” και “γιος” αγγίζουν μια σειρά από υπαρξιακά ζητήματα της ζωής, του έρωτα, του αγώνα, της λογοτεχνίας και του θανάτου.

Ένα έργο αυτοσυνομιλία, αυτοσυμπλήρωση και αυτοαναίρεση.

Ένας φανταστικός διάλογος γενεών που θα μπορούσε να έχει γίνει στη ζωή, όμως δεν έγινε ποτέ. Κι έτσι, φόρεσε μελάνι, μπήκε σε σελίδες και πήρε το δρόμο του τυπωμένου χαρτιού.

«Γιατί υπάρχουν δύο χρόνοι για το ίδιο πράγμα: Πρώτα η αγνωμοσύνη απέναντι στη μοίρα, για το ότι είσαι ακόμα ζωντανός, έπειτα η παρόρμηση να πεις ευχαριστώ, με κάθε τρόπο ευχαριστώ, ευχαριστώ.»

Έτσι και σε αυτό το έργο: “Πατέρας” και “γιος” υπάρχουν σε δύο χρόνους ταυτόχρονα, αυτόν της πραγματικότητας και αυτόν της φαντασίας. Αναπολογητικοί για αυτά που πιστεύουν ή πράττουν, χωρίς ανούσιες μετάνοιες και αμφίβολα πισωγυρίσματα.

Ένα βιβλίο που αναιρεί τα καθιερωμένα πρότυπα “αυτοματοποιημένης πατρότητας” και ανοίγει παράθυρα για μια ενδότερη, ώριμη συμφιλίωση σε χρόνο παρόντα – ούτε παρελθοντικό, ούτε μέλλοντα.

 

Copyright © 2021. Αθηνά Ζωγραφάκη. “All rights reserved”.