το βιβλίο η ανάγκη να μας αγαπούν σε κόκκινο φόντο

Η ανάγκη να μας αγαπούν – Theodor Reik

Ο Theodor Reik, βιεννέζος ψυχαναλυτής μεγάλου βεληνεκούς (1888 -1969), στενός συνεργάτης του Freud και φίλος, υπήρξε πρωτοπόρος στο άνοιγμά της  ψυχανάλυσης προς το ευρύ κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες: Δεν απηύθυνε τις υπηρεσίες του μόνο σε ανθρώπους με κλινικά συμπτώματα, αλλά και σε συμπολίτες του, που ήθελαν να επιλύσουν επιμένοντα προβληματικά περιστατικά στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτό το μικρής έκτασης έργο του, καταπιάνεται με το θέμα της ανάγκης που έχουμε να μας αγαπούν. Τι ακριβώς ζητάμε όταν θέλουμε να μας αγαπούν πάση θυσία; Με τι κόστος έρχεται αυτό; Ποιες υποσυνείδητες διαδρομές ακολουθεί ο ψυχισμός μας για να φτάσει σε έναν αμφιλεγόμενο «παράδεισο αγάπης» που χρειάζεται συνέχεια επιβεβαίωση;

«Ο άνθρωπος αρνήθηκε να δώσει στο διάβολο ίδιες ευκαιρίες. Δεν θέλησε να πιστέψει ότι άνθρωποι καλοπροαίρετοι είναι δυνατόν να έχουν κακόβουλες και βίαιες παρορμήσεις. Αυτό το άλμα του ανθρώπου πέρα από τη σκιά του – αυτό το salto mortale – απέτυχε.»

Ριζοσπαστικές διαπιστώσεις  ενός οξυδερκούς νου με διαχρονική αξία, που κάνουν τον αναγνώστη να νιώσει άβολα. Τραντάζουν την υπέρμετρη ωραιοποίηση των πραγμάτων που έχουμε χτίσει γύρω και μέσα μας. Μας δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά της αγάπης: προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας.

Μια γερή δόση πραγματικότητας εν μέσω εύθραυστου ευτυχισμού και σοσιαλμιντιακής, υποχρεωτικής, μανιακής, θα λέγαμε, «αγάπης».

 

Copyright © 2021. Αθηνά Ζωγραφάκη. “All rights reserved”.