tiger amituofo kung fu animal

Amituofo Report #13: Ο Δράκος

Ο δράκος είναι το ζώο του Kung – Fu που με ιντριγκάρει πολύ να τον ψάξω και να τον καταλάβω. Θα μου πεις, πάντα σου άρεσαν τα παραμύθια, δεν περιμέναμε να σε έλξει κάτι διαφορετικό… Ναι, αλλά πάλι αυτή ίσως να είναι η εξωτερική όψη των πραγμάτων.

Βλέπετε, όσο και να μου αρέσουν τα παραμύθια, μου αρέσει να μην προσπερνώ βιαστικά τα περιεχόμενα της συνείδησής μου, σαν να ‘ταν σύννεφα.

Γιατί έτσι νιώθω ότι χάνω αυτό που είναι πραγματικά δικό μου. Αυτό που μπορεί να μου εγγυηθεί την διαύγειά μου, no matter what. Ακόμα κι αν το σώμα μου λυγίσει, ακόμα κι αν η πνοή μου σβήσει, το πνεύμα μου θα πετάξει ψηλά στην πιο γαλανή ελευθερία. Κι αυτό δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς, εκτός και αν εγώ αφεθώ να μου το στερήσουν.

Κι ο δράκος; Τι ρόλο παίζει σε αυτή τη γραμμή σκέψης;

Ο δράκος είναι το κυρίαρχο σύμβολο ολόκληρου του ασιατικού πολιτισμού και τιμάται  ως ένα θείο πλάσμα που φέρνει τύχη, δύναμη και ευημερία (Ouong Kiew Kit, 1998, σελ. 158). Μαρτυρείται, ωστόσο, και στους θρύλους όλων των πολιτισμών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ πιο κοινό αρχετυπικό βίωμα από όσο νομίζουμε.

Ιδιαίτερα στις πολεμικές τέχνες Shaolin, ο δράκος είναι το “πνεύμα φύλακας” της μακραίωνης αυτής παράδοσης, από τους αυτοκρατορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Δηλαδή, στη συνείδηση των πολεμιστών, αλλά και του λαού, δεν είναι άλλο ένα ακόμα μυθικό πλάσμα των παραμυθιών, αλλά μία αυτόνομη πνευματική οντότητα που εμπερικλείει μέσα της όλες τις πρακτικές και τις διδασκαλίες που μεταβιβάζονται στη συγκεκριμένη παράδοση από γενιά σε γενιά.

Από αυτή τη σκοπιά, ο δράκος λειτουργεί ως μια ομαδική ψυχή, ως εγρηγορός. Και είναι εντελώς, μα εντελώς πραγματικός. Ολοζώντανος. Με τη μόνη διαφορά ότι “ζει”  σε πλάνα διαφορετικά από τα δικά μας και επιδρά στην εδώ καθημερινότητά μας συνήθως μέσω των ονείρων.

Εκεί είμαστε γενικά ποιο “πρόσφοροι” στο να έρθουμε σε επαφή με τα αρχέτυπα του συλλογικού μας ασυνείδητου (και όχι μόνο). Να διδαχθούμε από αυτά, να μάθουμε κάτι βαθύτερο για τον εαυτό μας . Ή ακόμα και κάτι που μας διαφεύγει για την εδώ πραγματικότητα, όσο κι αν την κοιτάμε με τα μάτια ορθάνοιχτα.

Στις πολεμικές τέχνες Shaolin, από όσο μας πληροφορούν οι γνήσιοι δάσκαλοι αυτής της παράδοσης, ο δράκος συμβολίζει το στοιχείο ΣΕΝ: Την πνευματική διαύγεια, τον εστιασμένο νου, ο οποίος φέρνει γαλήνη, ηρεμία και εξαιρετική δύναμη στον άνθρωπο που ασκεί επιμελώς αυτή την όψη της προσωπικότητάς του (Ouong Kiew Kit, 1998, σελ. 158).

Όμως, το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο δράκο – κι ας θεωρείται από πολλούς μία φιγούρα του θρύλου – αποδίδεται και μια εξωτερική μορφή. Δηλαδή, το πολεμικό στιλ του ζώου αυτού είναι κυματοειδές, κομψό και γρήγορο, με μεγάλη ροή και συνέχεια στην κίνηση (Ouong Kiew Kit, 1998, σελ. 158).

Διδάσκεται, μεταβιβάζεται και ασκείται κανονικά όπως αυτό των υπόλοιπων ζώων, π.χ. του γερανού, της τίγρης, της λεοπάρδαλης, του φιδιού. Άγνωστο από πού οι δάσκαλοι φαντάστηκαν ή παρατήρησαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Εκτός αν υποθέσουμε ότι είναι κάποιο εξαφανισμένο είδος της οικογένειας των σαυροειδών (;) ή των ερπετών (;) που παραδόθηκε γραπτώς, αλλά και προφορικά, από τη  μια γενιά στην άλλη.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ποτέ να φτάσω ως εκπαιδευόμενη σε τέτοιο επίπεδο, αλήθεια. Το θέλω, το προσπαθώ, αλλά δεν το γνωρίζω εκ των προτέρων. Αυτό όμως που νιώθω σίγουρη να μοιραστώ είναι ότι για μένα ο δράκος είναι προστασία. Ενδυνάμωση. Ηθική ακεραιότητα και αλήθεια. Ένας δυνατός αέρας που σκορπάει τα ψέματα της αυταπάτης μου.

Είναι βαρύς, φουριόζος, κι όμως τόσο… ελαφρύς. Ενώ γειώνεται, ίπταται. Ενώ φλογίζεται, ρέει όπως το καθαρό, βαθύ νερό. Γίνεται ποτάμι πάνω στο σώμα της γης και εξατμίζεται πάλι στους αιθέρες. Για μένα, είναι όλα τα στοιχεία της φύσης μαζί. Αυτό μου διδάσκει. Ότι όλα τα στοιχεία χρειάζεται να ρέουν σε ισορροπία.

Δεν είναι σύννεφο περαστικό ο δράκος στα βολικά παραμύθια της πραγματικότητας. Από πνευματικής σκοπιάς, αντιπροσωπεύει κάτι πολύ δυνατό και πραγματικό. Με βοηθάει να συνεχίζω. Δε θέλω να μου σηκώσει το φρύδι και να μου πει: «Αρχίδια, κοριτσάκι, ούτε καν προσπάθησες. Το ‘βαλες στα πόδια πριν γίνει καν η μάχη» και να ξεφυσήσει μπουχτισμένα με τα χαΐρια μου.

Αν τύχει να έρθει ο δράκος και στη δική σου ζωή, ψάξε τι σημαίνει, πρώτα από όλα για σένα. Σήκωσε τα μανίκια και επί το έργον. Ο δράκος είναι αυστηρός, μεγαλειώδης και… εργώδης. Επίμονος. Με αρχές. Με κόκκινες γραμμές. The roof is on fire. Μη βαρεθείς. Μην το βάλεις κάτω. Γενναιόδωρος και γαλήνιος προσφέρει τα δώρα του σε όσους κοπιάζουν. Τόλμα όμως να πειράξεις την επικράτειά του και… άρχισε να τρέχεις από τώρα που το σκέφτηκες.

 

Copyright © 2021. Αθηνά Ζωγραφάκη. “All rights reserved”.