Η Χοντρομπαλού, Γκυ ντε Μωπασάν

Εκδόσεις Κίχλη, 2014μια μπαλα ζυμαρι

Μετάφραση: Αμαλία Τσακνιά

Επίμετρο: Λίζυ Τσιριμώκου

Όταν οι Πρώσοι, το 1870, θα κατακτήσουν την περιοχή της Νορμανδίας και θα κάνουν επέλαση στη Ρουέν, δέκα ετερόκλητοι χαρακτήρες -μικρογραφία της αστικής κοινωνίας εκείνης της εποχής- θα βρεθούν συνεπιβάτες σε μία μισθωμένη άμαξα, με σκοπό να μεταβούν στη Χάβρη.

Μαζί τους και η Χοντρομπαλού, μια χαριτωμένη και καλόκαρδη νεαρή πόρνη, η οποία, τρέφοντας βαθιά συναισθήματα πατριωτισμού, επιθυμεί να ξεφύγει από τις ορέξεις των Πρώσων κατακτητών, καθώς θεωρεί ότι κανείς δε θα έπρεπε να συνεργάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί τους.

«Μα το θεό, σε τέτοιες περιστάσεις, όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια και πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο» θα αναφωνήσει ο Λουαζό, ο έμπορος κρασιών, λίγο πριν φτάσουνε στην Τοτ, για να ξεκουραστούν σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Και όλοι θα δείξουν να συμφωνούν μαζί του.

Όταν όμως ο Πρώσος αξιωματικός θα τους εκβιάσει στεγνά ότι, αν δεν πείσουν τη Χοντρομπαλού να περάσει ένα βράδυ μαζί του, παρά τη θέλησή της, δε θα τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, τότε θα κληθούν όλοι να δείξουν στην πράξη τη στήριξή τους στην ανυπεράσπιστη κοπέλα. Κι ίσως να θυμηθούν τη στιγμή που, όταν πεινούσαν, αυτή τους πρόσφερε από το ίδιο της το φαγητό. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια.

Μόνο που, τελικά, ορισμένοι δεν πιστεύουν ειλικρινά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι…

Copyright © 2017. Athina Zografaki, All rights reserved.