Γιατί τα αιολικά πάρκα είναι επιβλαβή;

Πόσο αληθινά “πράσινη” είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται;

Μπορεί να προμοτάρονται από τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας ως μία καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας και σχετικά ασφαλή προς τον άνθρωπο, όμως, μία προσεκτικότερη έρευνα αρκεί για να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις:

1. Κάθε ανεμογεννήτρια είναι πηγή καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα τακάκια, βασικό δομικό υλικό των ανεμογεννητριών (Α/Γ), είναι φτιαγμένα από πλάκες αμιάντου και κατά τη λειτουργία τους, παράγουν και απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα ρινίσματα αμιάντου. Η κάθε Α/Γ υπολογίζεται ότι παράγει 100 κιλά ρινισμάτων αμιάντου κάθε χρόνο. Μία πρόσφατη μελέτη των Πανεπιστημίων Michigan, Καναδά και Σίδνεϊ δείχνει αύξηση 54,36% του ποσοστού των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο, σε περιοχές με αιολικά πάρκα πλησίον τους. Υπολογίζεται πώς η σκόνη αμιάντου προκαλεί καρκινογόνες παθήσεις και τερατογεννέσεις σε ανθρώπους, ενώ παράλληλα μολύνει το έδαφος αλλά και το νερό, σε ακτίνα 37 χιλιομέτρων από το σημείο που θα στηθεί ο πυλώνας.

Ένα άλλο δομικό στοιχείο των Α/Γ είναι το νεοδύμιο (σπάνια γαία με ισχυρές, μόνιμες μαγνητικές ιδιότητες), το οποίο εξορύσσεται και παράγεται κατά 97% στην Κίνα. Κατά την εξόρυξη και τον χημικό διαχωρισμό του από άλλα πετρώματα προκύπτουν ιδιαιτέρως τοξικά κατάλοιπα (ραδιενεργό ουράνιο και θόριο), τα οποία αποβάλλονται στα υπόγεια ύδατα και μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη χλωρίδα, την πανίδα και τους κατοίκους της περιοχής. Στην Κίνα, ολόκληρες περιοχές έχουν καταστεί μη κατοικίσιμες από την παραγωγή αυτού του υλικού, σύμφωνα με έρευνα της Patricia van der Walt.

2. Αναπόφευκτοι οι θάνατοι πουλιών από προσκρούσεις, ενώ απειλούνται σπάνια είδη όπως χρυσαετοί και μαυρόγυπες.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το νέο νόμο πρόκειται να εγκατασταθούν και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι θάνατοι πουλιών από προσκρούσεις και όχληση, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής των Α/Γ όσο και κατά τη λειτουργία τους (πηγή: Δημήτρης Παπανδρόπουλος, ορνιθοπανίδα βουνών). Ειδικότερα στην περιοχή του Ερύμανθου, της Βαράσοβας και του Παναχαϊκού έχουν εντοπιστεί χρυσαετοί (είδος προς εξαφάνιση) αλλά και μαυρόγυπες για πρώτη φορά στην περιοχή. Η Ορνιθολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα θα διατάρρασε τη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον των πτηνών, στις περιοχές αυτές καταφεύγουν και πολλά είδη άγριων ζώων, τα οποία πλέον δε θα έχουν πόρους ασφαλούς διαβίωσης και αναπαραγωγής.

3. Κάθε Α/Γ καταστρέφει το υπέδαφος, καθώς απαιτεί 400 κ.μ. σκυρόδεμα σε κάθε βάση της. Και όχι μόνο.

Αυτή η υπόγεια κατασκευή εμποδίζει την απορρόφηση του βρόχινου νερού δημιουργώντας πλημμύρες. Επίσης, προβλέπεται να διανοιχθούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις βουνοπλαγιές και στις προστατευόμενες περιοχές Natura, πλάτους 8-10 μέτρων. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες αρνούνται να εκπονήσουν κοινή μελέτη οδοποιίας, καθώς κάθε μία από αυτές επιδιώκει να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο για να δικαιούται μεγαλύτερη επιδότηση. Έτσι, δεν αποτρέπεται με κανέναν τρόπο η περιττή σχεδίαση δρόμων, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις εν λόγω περιοχές.

4. Οι πυρκαγιές στα όρη με Α/Γ αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.

Οι ισχυροί άνεμοι που σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές παράγουν ισχυρό ηλεκτρικό φορτίο στις Α/Γ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου προκαλεί σπινθήρες που προκαλούν πυρκαγιές.

5. Τα λάδια που προκύπτουν από τις διαρροές των Α/Γ αναμένεται να κάνουν τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με μετρήσεις, 1 λίτρο λάδι καταστρέφει 1000 κυβικά μέτρα νερό. Ο υπεύθυνος σχεδιασμών της Γερμανικής Κρατικής Υπηρεσίας αντικατάστασης βλαβερών πρώτων Υλών, Ντερκ Κέμπκε, ενημερώνει ότι: «Ο τομέας παραγωγής αιολικής ενέργειας βασίζεται κατά 90% σε συμβατικά έλαια, που κατατάσσονται στις πλέον επικίνδυνες ουσίες για τη μόλυνση κάθε είδους υδάτινου περιβάλλοντος».

6. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση των Α/Γ, μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

Ο νεοψηφισθείς νόμος δεν υποχρεώνει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να μαζέψει τις εγκαταστάσεις όταν πάψουν να λειτουργούν και φυσικά, ούτε λόγος για την ασφαλή απόθεση των τοξικών υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Επομένως, οι Α/Γ θα παραμείνουν στις βουνοκορφές μας… επ’ αόριστον, δεν είναι κάτι παροδικό ή αναστρέψιμο, καθώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν «αγγίζει» καν αυτήν την περίπτωση.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρέμης (2009) υπολόγισε ότι, μέχρι το 2034, θα προκύψει ανάγκη περίπου 225 χιλ. τόνων υλικών πτερύγων κάθε μίας Α/Γ, με κόστος περίπου 30.000 ευρώ για την αποσυναρμολόγηση κάθε μίας από αυτές. Ο δε τρόπος ανακύκλωσης ήδη ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών κοντά σε ανεμογεννήτριες, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το πώς θα ανακυκλωθούν τα τοξικά υλικά από τα οποία κατασκευάζονται.

7. 50% μείωση ηλεκτρικού ρεύματος, χρηματοδότηση των Δήμων και θέσεις εργασίας: Αξίζει ως πολίτες να «χάψουμε» το δόλωμα;

Για να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών, προβάλλονται ως αντεπιχειρήματα τα παραπάνω οικονομικά οφέλη για τους Δήμους που συμφωνούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Ωστόσο, όπως ενημερώνει η Πολιτική Μηχανικός Βίκυ Βαρελά (Εύβοια), τα οικονομικά οφέλη που υπόσχονται οι εταιρείες δεν καταβάλλονται κανονικά, καθώς δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τους υπόχρεους έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι τεχνικό προσωπικό στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις των χωρών που παράγουν τις Α/Γ και όχι στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι θέσεις αναμένεται να είναι πολύ λίγες και βραχυπρόθεσμες, καθώς με το που θα τεθούν τα πάρκα σε λειτουργία, δε θα χρειαστεί να δουλεύει κανείς.

Το παράδειγμα της Δανίας είναι διαφωτιστικό: Παράγει το 40% της παγκόσμιας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απασχολεί μόνο 20.000 εργαζόμενους. Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα που θα έχουν εξαιρετικά μικρή ποσότητα παραγωγής, πόσες θέσεις εργασίες μπορούν στα αλήθεια να μας εξασφαλίσουν;

Πόσο μάλλον, όταν την ίδια στιγμή, άλλες πλουτοπαραγωγικές εργασίες (γεωργία, κτηνοτροφία) που δημιουργούν έσοδα στις τοπικές κοινωνίες και μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά.

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας Ενάντια στα Αιολικά Πάρκα


Πηγές:

Τάσος Σαράντης, https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/109083_i-notia-eyboia-den-antehei-na-ginei-i-mpataria-tis-elladas

Το μέλλον είναι η φύση και όχι οι μηχανές,

https://redlineagrinio.gr/greece/opinion/42071-anemogennitries-giati-antistekontai-katoikoi-pothoun-ergolavoi-ereuna-xristos

Δημοσθένης Χούπας,

https://www.facebook.com/110104913810674/posts/130778375076661/