Athina breathes. Loves. Writes.


Born in Patras in 1986
Finished her Bachelor Degree in Greek Philology in 2009 (University of Patras), followed by a Master Degree in Language Studies in 2010 (Lancaster University, U.K.)
Left her Ph.D. Degree after 5 years of study (University of Athens), for all the reasons of the world, grateful for the broad knowledge she gained throughout the process.
Has worked in the private sector as a copywriter, editor, and proofreader for 4 years (Athens, 2011-2015).

Μπορεί το δέντρο να κολλήσει κορονοιό; Ιδού η απορία!

Μπορεί το δέντρο να κολλήσει κορονοιό; Ιδού η απορία!

Αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα ταλαιπωρούν το πατρινό κοινό, που σαν να μην είχε τα δικά του προβλήματα, έζησε τη μέρα που εξαιτίας εμού και ενός δέντρου ο κορονοϊός θα κάνει πιο αισθητή την επέλασή του στην Πάτρα.

Ω, ναι. Αλήθεια.

Η αφορμή

Προς μεγάλη μου έκπληξη, μεσημεράκι Κυριακής εαρινής ισημερίας, με πρόλαβαν τα τελευταία «καυτά» νέα της Πάτρας: Η φιγούρα μου να στέκεται σε στάση χαλάρωσης μπροστά από ένα δέντρο στο Νότιο Πάρκο, κατά τη διάρκεια της ατομικής μου πρακτικής Rou Quan. Το σωματείο μας, όπως και όλα τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία και σύλλογοι είναι και επίσημα κλειστά από τις 11 του Μάρτη περίπου.

Για εμένα, που αθλούμαι συστηματικά – και αυτό ισχύει και για άλλους αθλούμενους, φαντάζομαι – η καραντίνα μάς έχει υποχρεώσει σε μία κατάσταση συνεχούς ακινησίας και ατέλειωτου λιωσίματος, που μας στοιχίζει σωματικά και ψυχικά. Κάποιος που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό, ίσως να μην το καταλαβαίνει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια από τη δική μου πλευρά.

Με συναίσθηση της ατομικής μου ευθύνης, λοιπόν, κάνω ανά δύο-τρεις μέρες περιορισμένη πρακτική εξάσκηση σε ανοιχτό χώρο, εφόσον α) δεν έχω διαγνωστεί με κορονοϊό, β) τηρώ όλες τις απαιτούμενες αποστάσεις, και γ) έχω μαζί μου μάσκα και αντισηπτικό υγρό για τα χέρια μου, σε περίπτωση που χρειαστεί να μπω στιγμιαία σε κάποιον κλειστό χώρο και να βγω το γρηγορότερο (π.χ. σουπερμάρκετ).

Διαβάζω λοιπόν για εμένα και τα ελάχιστα άτομα που έτυχε να βρίσκονται στο Νότιο Πάρκο την ίδια ώρα με μένα:

«Αρκετοί είναι κι εκείνοι που φαίνεται να μην συμμορφώνονται με τίποτα για να κάνουν τη βόλτα τους.»

Η ώρα της… αποδόμησης

Το ψέμα: «Τόσο το πρωί, όσο και τώρα το απόγευμα αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν τόσο στην Πλαζ, όσο και στο Νότιο Πάρκο για να κάνει τη βόλτα του και να περάσει την ώρα του δίπλα στη θάλασσα.»

Η αλήθεια: Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, από δύο κυρίους που στέκονταν πολύ ώρα σε αρκετή απόσταση από εκεί που βρισκόμουνα και τους οποίους πέρασα για πολεοδόμους που έβγαζαν φωτογραφίες για να κάνουν μετρήσεις στο Πάρκο. Αποδείχτηκε ότι ήταν δημοσιογράφοι. Της κακιάς ώρας, όπως θα φανεί από τα γεγονότα.

Το ψέμα: «Τόσο το Λιμενικό, όσο και η Αστυνομία βρίσκεται στους παραπάνω χώρους και καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.»

Η αλήθεια: Καθόλη τη διάρκεια της προπόνησής μου στο Νότιο Πάρκο, η αστυνομία δε με ενόχλησε καθόλου και καμία ειδοποίηση δεν έλαβα από κανένα μεγάφωνο, καθώς η απαγόρευση μιλάει ξεκάθαρα για συνωστισμό 1ο ατόμων, όχι για μεμονωμένους πολίτες που καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους, εφόσον, δεν κάνουμε όλοι τα ίδια αθλήματα. Εγώ κάνω πολεμική τέχνη, ο άλλος μάλλον κάνει στίβο. Και είναι προφανές από την εικόνα.

Τα ερωτήματα

1.Αν υπήρχε παραβίαση από αυτό που κάναμε, γιατί δεν επενέβη η αστυνομία να μας πει κάτι; Και από πότε οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν το ρόλο της προστασίας του πολίτη;

Ξεροσταλιάζατε τόση ώρα και μας βγάζατε φωτογραφίες, περιμένοντας τη στιγμή που ένας και μοναδικός άνθρωπος θα περνούσε από μπροστά μου, για να δείξετε δήθεν ότι υπάρχει… «συνωστισμός».

Ενημερώνω πως:

Η απαγόρευση ισχύει για 10 άτομα. Τη στιγμή που τραβήξατε τη φωτογραφία, ούτε 10 άτομα σύνολο δεν βρίσκονταν στην τεράστια έκταση που αθλούμουν. Συγκεκριμένα, ήμασταν εγώ, ο αθλητής που έτρεχε γύρους, δύο παιδιά που έκαναν προπόνηση στο μονόζυγο και δύο νεαροί άντρες που έπαιζαν με ένα σκυλάκι και του πετούσαν μια μπλε μπαλίτσα.

Σύνολο: 6 άτομα άσχετα μεταξύ τους, σε τεράστια απόσταση. Τα μαθηματικά απλά, η δημοσιογραφία για τα μπάζα…

2.Πληρώνεστε για ρεπορτάζ τραβηγμένο από τα μαλλιά ή για αληθινές ειδήσεις;

Π.χ. Τις προηγούμενες μέρες, μάθαμε με πολύ χαρά ότι χάρη σε μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα, θεραπεύτηκαν εντελώς δύο ασθενείς που έπασχαν ταυτόχρονα και από καρκίνο και από AIDS. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία για την ανθρωπότητα δεν μπήκατε στον κόπο καν να το αναφέρετε. Αλλά, για τη φωτογραφία μου μπροστά στο δέντρο, παραφυλάγατε κανά δίωρο. Συγχαρητήρια!

Ο εργοδότης σας έχει κι άλλους σαν εσάς; Γιατί αν έχει, να το ξέρουμε και να λάβουμε τα μέτρα μας.

3.Μπορεί το δέντρο να κολλήσει κορονοϊό; Ιδού η απορία!

Παρά το γελοίο της υπόθεσης, ωστόσο, η φωτογραφία που έχετε τραβήξει, κύριοι, όντως θέτει στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο πατρινό κοινό, ένα δυσεπίλυτο ερώτημα που χρήζει άμεσης διερεύνησης: Ο άνθρωπος μεταδίδει τον κορονοϊό στο δέντρο ή το δέντρο στον άνθρωπο;

Εδώ ιός, εκεί ιός, πού ‘ναι ο ιός, τελικά;

Παρακαλώ πολύ τον κύριο Τσιόδρα να επέμβει και να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, μιας και με το ρεπορτάζ σας έχετε αναδείξει ένα φοβερό θέμα.

Κορονοϊός vs ιός της βλακείας, σημειώσατε 0-1

Ο ιός που εκδηλώθηκε θα κάνει τον κύκλο του, θα μας στοιχίσει, αλλά θα βρεθεί λύση. Για τον ιό της βλακείας όμως, αμφιβάλλω. Από αυτόν, δε βλέπω να γλιτώνουμε σύντομα, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει εξελικτικά ανά τους αιώνες. Ούτε εμβόλιο μπορεί να εφευρεθεί για την ανοησία,το φόβο, την έλλειψη κοινής λογικής.

Γιατί αυτά είναι έργα δικά μας, σπόροι που φυτρώνουν με δική μας ευθύνη και μαραίνονται, επίσης, όταν εμείς το αποφασίσουμε.

Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι κατανοητά, αλλά η αξία τους ανά την Ευρώπη και τη χώρα μας, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί. Γιατί κάθε μέρα έχουμε νεκρούς, κάθε μέρα διασωληνωμένους, όπως και κάθε μέρα έχουμε και εξιτήρια.

Όποιος θέλει να απευθύνει εύκολα κατηγορώ και να στοχοποιεί ανθρώπους και δραστηριότητες, μπορεί εύκολα μέσα στην αναμπουμπούλα να το κάνει. Όταν όμως η σκληρή πραγματικότητα μάς δείχνει τα δόντια, όταν θα αρχίσουν να βάλλονται συστηματικά και άνθρωποι που έμειναν μέσα στα σπίτια τους και δεν πήγαν πουθενά, τι θα έχουν να λένε οι δημοσιογράφοι της δεκάρας για να καλύψουν την άγνοια και τον οπορτουνισμό τους; Τι θα έχουν να μας πουν οι κυβερνήσεις; Τι θα αναφωνούνε οι ντουντούκες της αστυνομίας;

Την απάντηση, πολύ φοβάμαι, την καταλαβαίνετε: Θα πουν πως έφταιξε το δέντρο που ήταν πολύ απερίσκεπτο και χωρίς καμία αίσθηση κοινωνικής ευθύνης πήγε και φύτρωσε στο Νότιο Πάρκο και μετέδωσε τον ιό στους άτυχους πατρινούς πολίτες που αν είχαν κάτσει μέσα, δε θα είχαν κολλήσει.

Δυστυχώς, εδώ έχουμε φτάσει.

Χαμογελάω πικρά με τον τρόπο που η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεφορτώνεται από τους κόλπους της, το πλάσμα εκείνο που της προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα: τον άνθρωπο.

Αλλά καθόλου πια δεν απορώ μαζί της…

 

Copyright © 2020. Athina Zografaki. «All rights reserved».

 


Ευχαριστώ τον Alain Audet για τη φωτογραφία!

Δίχως Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας.