Athina breathes. Loves. Writes.


Born in Patras in 1986
Finished her Bachelor Degree in Greek Philology in 2009 (University of Patras), followed by a Master Degree in Language Studies in 2010 (Lancaster University, U.K.)
Left her Ph.D. Degree after 5 years of study (University of Athens), for all the reasons of the world, grateful for the broad knowledge she gained throughout the process.
Has worked in the private sector as a copywriter, editor, and proofreader for 4 years (Athens, 2011-2015).

Δημήτρης Αλεξίου: «Πριν μάθει κανείς τους ανθρώπους να αγοράζουν βιβλία, πρέπει να τους μάθει να διαβάζουν βιβλία…»

Δημήτρης Αλεξίου: «Πριν μάθει κανείς τους ανθρώπους να αγοράζουν βιβλία, πρέπει να τους μάθει να διαβάζουν βιβλία…»

Ο Εργάτης της 11ης Ώρας συνομιλεί με το Δημήτρη Αλεξίου, δικηγόρο, συγγραφέα και μεταφραστή, για το bookcrossing και τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όσους το έχουν ζήσει, το να σε βρίσκει ένα βιβλίο ελεύθερο και δωρεάν μέσα στα μέσα συγκοινωνίας, στο παγκάκι της πλατείας ή ακόμα και στο ασανσέρ, τη στιγμή ακριβώς που νόμιζες πως η μέρα δεν έχει τίποτα άλλο να σου προσφέρει, είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Για όσους, όμως, το βίωμα αυτό παραμένει άγνωστο, δεν έχουν παρά να συμμετέχουν και να το δοκιμάσουν. Η λογική είναι απλή: Απελευθερώνοντας ένα βιβλίο, ένα άλλο έρχεται και σε βρίσκει. Και το ταξίδι δε σταματάει ποτέ…

Τι είναι το bookcrossing και πώς λειτουργεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Το bookcrossing είναι μία παγκόσμια ιστοσελίδα, κοινότητα και δράση που βασίζεται στην αρχή των βιβλίων που ταξιδεύουν ελεύθερα από χέρι σε χέρι και από μέρος σε μέρος. Ταυτόχρονα είναι μία ενεργή κοινότητα βιβλιόφιλων, που τους αρέσει να συναντιούνται και να μοιράζονται την αγάπη τους για τα βιβλία και όχι μόνο.

Πώς χρηματοδοτείται και από ποιους;

Το site σαν site χρηματοδοτείται από κάποιες διαφημίσεις και από αγορές μελών από το κατάστημά του, όπου πουλάει είδη σχετικά με το bookcrossing που απευθύνονται στα μέλη. Πάντως δεν έχει συνδρομή και η εγγραφή είναι απολύτως δωρεάν και ανώνυμη, αφού όλα τα μέλη έχουν ψευδώνυμο με το οποίο εμφανίζονται. Ως προς τη διακίνηση, η δράση του Βookcrossing βασίζεται στην γενναιοδωρία των μελών να απελευθερώσουν τα βιβλία που δεν χρειάζονται πια.

Σε τι διαφέρει από το να αφήσω απλά ένα βιβλίο κάπου και να το βρει κάποιος/κάποια από τους συμπολίτες μου;

Στο bookcrossing, το βιβλίο του μέλους καταχωρείται στο site και αποκτά δικό του αριθμό και σελίδα. Στη σελίδα αυτή μπορεί να καταγραφεί ολόκληρη η ιστορία του και το ταξίδι που έχει κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή: Ποιος το είχε στην αρχή, αν το διάβασε, πώς του φάνηκε, τι έκανε με το βιβλίο, πού το απελευθέρωσε, ποιος άλλος ή άλλοι το βρήκαν και ποια ήταν η άποψή τους γι’ αυτό. Ο αριθμός ταυτότητας του βιβλίου είναι το διαβατήριό του και οι καταχωρήσεις στη σελίδα του είναι η σφραγίδα από κάθε σταθμό στον οποίο βρέθηκε.

Για ποιο λόγο χρειάζεται να καταχωρίσουμε ISBN του βιβλίου για να αρχίσει το ταξίδι του;

Ο αρχικός ιδιοκτήτης του βιβλίου, αλλά και κάθε μεταγενέστερος κάτοχος που το πέρασε από το ράφι της βιβλιοθήκης του, ειδοποιούνται από το site κάθε φορά που το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μία καινούρια καταχώριση στη σελίδα του. Έτσι έχεις τη χαρά να μαθαίνεις νέα από κάθε βιβλίο που απελευθέρωσες και «πιάστηκε». Καλό είναι βέβαια να γράφουμε στο εσώφυλλο του βιβλίου ένα σύντομο ενημερωτικό κειμενάκι που να εξηγεί ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα βιβλίο που ταξιδεύει και ότι ο αριθμός αυτός είναι η σελίδα του στο internet όπου μπορεί αυτός που το βρήκε να γράψει τη γνώμη του. Συνήθως τα μέλη κολλάμε απλώς μία αυτοκόλλητη ετικέτα με αυτές τις πληροφορίες και το μοναδικό αριθμό του βιβλίου στο εσώφυλλο, ώστε όποιος βρει το βιβλίο πάντα να γνωρίζει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στην Ελλάδα, ποιες κοινότητες θεωρείτε πιο ενεργές και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, κάθε κοινότητα χαρακτηρίζεται από τα μέλη της και το βαθμό δραστηριοποίησής τους. Η κοινότητα βασίζεται πάντα στη συλλογική προσπάθεια και στη σχέση που θα αναπτύξουν τα μέλη μεταξύ τους. Η ελληνική κοινότητα είναι σχεδόν από την αρχή από τις πολύ ενεργές και αυτό γιατί οι Έλληνες είμαστε αρκετά κοινωνικός λαός που μας αρέσει να συνδυάζουμε τα πάντα με παρέα, καφέ και φαγητό. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγμής οκτώ Πανελλήνια Συνέδρια bookcrossing με συμμετοχή bookcrossers από όλη τη χώρα (δύο στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Χανιά, τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λιβαδειά και τη Σκύρο). Μετά από όλα αυτά τα συνέδρια, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι η Αθήνα διοργάνωσε κι ένα πολύ επιτυχημένο Παγκόσμιο Συνέδριο με συμμετοχή bookcrossers από, κυριολεκτικά, όλο τον κόσμο. Παρά τις δράσεις που κατά καιρούς γίνονται, πάντως, οι μόνες πραγματικά ενεργές κοινότητες bookcrossing όλο το χρόνο, με σταθερές συναντήσεις κάθε μήνα, είναι η Αθήνα, η Λάρισα και η Κεφαλονιά. Στο ελληνικό φόρουμ του site όμως, συναντιόμαστε διαδικτυακά έτσι κι αλλιώς οι bookcrossers από όλη τη χώρα.

Στην Πάτρα τέτοια δίκτυα δεν είναι ευρέως διαδεδομένα και ούτε βλέπει κανείς εύκολα βιβλία να κυκλοφορούν ελεύθερα στη δημόσια σφαίρα. Από την εμπειρία σου, πού μπορεί αυτό να οφείλεται;

Η Πάτρα υπήρξε πάντα ένας από τους στόχους προώθησης κυρίως της Αθηναϊκής κοινότητας. Έγιναν δύο εκδρομές εκεί με δεκάδες βιβλία που απελευθερώθηκαν και συναντήσεις που είχαν διοργανωθεί από την Αθήνα. Το Starbucks, πριν κλείσει, αποτελούσε επίσημη ζώνη bookcrossing και είχε ραφάκι βιβλιοθήκης που μπορούσε κανείς να αφήνει και να παίρνει βιβλία. Κακά τα ψέματα όμως, για να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μία ζώνη bookcrossing χρειάζεται έναν πυρήνα τριών – τεσσάρων ανθρώπων με όρεξη να κάνουν και να προωθήσουν πρωτότυπα πράγματα, καθώς και την αποφασιστικότητα να κάνουν ένα πράγμα θεσμό και παράδοση με μηνιαίες σταθερές συναντήσεις.

Στη Σκύρο, (όπου πλέον έχω μετακομίσει από το 2012 και συμμετείχα στη συνδιοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Συνέδριου Bookcrossing τον Ιούνιο του 2013), η κοινότητα των bookcrossers μετατράπηκε σταδιακά σε μία πολύ ενεργή Λέσχη Ανάγνωσης και το bookcrossing απέμεινε κυρίως για τα ράφια δωρεάν βιβλιοθήκης στη μαρίνα του λιμανιού. Πάντως, μετά το Συνέδριο που διοργανώθηκε εκεί, σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί γνωρίζουν περίπου τι είναι το Bookcrossing -τουλάχιστον σαν έννοια- και είναι εξοικειωμένοι με τα δωρεάν ελεύθερα βιβλία. Εξού και το θεατρικό έργο «Άσε κάτω το βιβλίο» που έγραψα, το οποίο είναι αφιερωμένο στα βιβλία και το bookcrossing, και ανέβηκε από την ομάδα θεάτρου «Ζω» το 2013, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κρασαδάκη.

Bookcrossing και το βιβλίο ως ιδιοκτησία: Οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό;

Το βιβλίο για μένα είναι πρωτίστως το περιεχόμενο, οι έννοιες, τα συναισθήματα που ενσωματώνει. Ως τέτοιο, δεν μπορεί να παγιδευτεί σε καμία ιδιοκτησία. Το βιβλίο είναι το περιεχόμενο και όχι ο φορέας που το επικοινωνεί. Φυσικά υπάρχουν βιβλία που όλοι θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα απελευθερώσουμε. Όμως, η πλειοψηφία των βιβλίων μας απομένει να σκονίζεται σε ένα ράφι, είτε γιατί δε μας άρεσαν πολύ ή γιατί δε σκοπεύουμε να τα ξαναδιαβάσουμε. Από τα βιβλία μπορούμε να κρατήσουμε όσα μας πρόσφερε η ανάγνωσή τους και με την απελευθέρωσή τους να κερδίσουμε τα συναισθήματα, τις απόψεις, τις γνώμες των άλλων αναγνωστών που θα μοιραστούν τα βιβλία μας. Γιατί όταν μοιράζεσαι κερδίζεις περισσότερα.

Bookcrossing Vs Book bazaar: Ποιες οι διαφορές στη λογική και τη διακίνηση;

Το bookcrossing βασίζεται κατ’ αρχάς στην αρχή των δωρεάν βιβλίων. Οποιοδήποτε βιβλίο βρίσκεις ή παίρνεις είναι δωρεάν και αυτός που το απελευθέρωσε το έκανε ακριβώς γιατί θέλει να το μοιραστεί με άλλους. Επομένως, το μόνο «καθήκον» που έχει κάποιος όταν βρίσκει ένα βιβλίο bookcrossing είναι να μπει στη σελίδα του και να γράψει μία καταχώρηση ότι το βρήκε και τι θα κάνει μ’ αυτό. Από την άλλη πάλι, ενώ και στο bookcrossing -και ειδικά στις συναντήσεις μελών- συνηθίζεται και η ανταλλαγή βιβλίων, αυτό δεν είναι το βασικό του χαρακτηριστικό. Στο bookcrossing δεν διαλέγεις εσύ τα βιβλία, τα βιβλία έρχονται και βρίσκουν εσένα.

Τι στάση κρατάνε οι εκδοτικοί οίκοι απέναντι στο Bookcrossing, έμμεσα ή άμεσα;

Παρόλο που θα φανταζόταν κανείς ότι θα ήταν επιφυλακτικοί στην πλειοψηφία τους, οι εκδοτικοί οίκοι στηρίζουν το bookcrossing για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς, για αυτούς, οτιδήποτε δημιουργεί, προωθεί και ενισχύει τη φιλαναγνωσία και άρα, μεγαλύτερο αριθμό αναγνωστών, είναι για αυτούς το ζητούμενο. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι πριν μάθει κανείς τους ανθρώπους να αγοράζουν βιβλία, πρέπει πρώτα να τους μάθει να διαβάζουν βιβλία. Εξάλλου οι ενεργοί bookcrossers είναι συνήθως συνειδητοποιημένοι και συστηματικοί αναγνώστες, οπότε είναι και το κοινό στο οποίο βασίζονται οι εκδοτικοί για την προώθηση των βιβλίων τους. Οι γνώμες και οι κριτικές στις σελίδες του bookcrossing ή σε μία συνάντηση βιβλιόφιλων είναι ζητούμενες και ευπρόσδεκτες. Για παράδειγμα, στο Συνέδριο της Σκύρου, 25 εκδοτικοί οίκοι είχαν δώσει δωρεάν πάνω από 300 βιβλία για τους Συνέδρους.

Εγώ, άλλο παράδειγμα, έχω κυκλοφορήσει όλα τα βιβλία που έχω γράψει ως βιβλιοδαχτυλίδια (bookring) στην κοινότητα, όπου όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να πάρει το βιβλίο για να το διαβάσει και να πει τη γνώμη του στα σχόλια. Οι σελίδες τους είναι κάτι σαν λεύκωμα σχολίων για μένα. Το πόσοι διάβασαν ένα βιβλίο είναι πιο σημαντικό από το πόσοι το αγόρασαν, τελικά.

Έχετε παραδείγματα ανθρώπων που, ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο, επωφελήθηκαν από το bookcrossing;

Ναι. Είναι χαρακτηριστικά συχνά τα ενθουσιώδη σχόλια ανθρώπων που βρήκαν τυχαία ένα βιβλίο στο δρόμο. Πολλοί θα το διαβάσουν μόνο και μόνο για να τιμήσουν το ταξίδι του. Πάρα πολλοί ανακάλυψαν βιβλία και συγγραφείς που δεν ήξεραν πριν βρουν ένα βιβλίο στο bookcrossing. Πάρα πολλά μέλη έλαβαν δώρο ένα βιβλίο που είχαν στη λίστα επιθυμιών τους από κάποιο άλλο μέλος, απλώς γιατί εκείνοι το είχαν και κάποιος άλλος το ήθελε. Όταν είσαι bookcrosser, δε σε νοιάζει τι θα απογίνει η βιβλιοθήκη σου ή τα δικά σου βιβλία ή πόσα πρέπει ν’ αγοράσεις. Βιβλιοθήκη σου μπορείς να θεωρείς την παγκόσμια βιβλιοθήκη όλων των μελών του κινήματος που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θα χαρούν να σου δανείσουν ή να σου χαρίσουν ένα βιβλίο τους, εφόσον είσαι κι εσύ διατεθειμένος να κάνεις το ίδιο με τα δικά σου. Στο bookcrossing γνώρισα την κοινοκτημοσύνη στην πράξη, στην καλύτερη εκδοχή της.

Εγώ, ως bookblogger, να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου, με την ελπίδα να μπορέσω κι εγώ σύντομα να συνεισφέρω σε αυτήν την κοινότητα και να παρακινήσω και άλλους να φτιάξουμε μια μικρή βιβλιόφιλη ομάδα εδώ…

Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι!

 

 

Copyright © 2017 Αθηνά Ζωγραφάκη All rights reserved».

Δίχως Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας.